İstanbul Sözleşmesi Nedir? 1:20
Sözleşme kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesini konu alan ve hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge. Bu belgeyi imzalayan ilk ülkeyse Türkiye.
İstanbul Sözleşmesi Videoları
İstanbul Sözleşmesi Nelerden Korur? 1:54
İstanbul Sözleşmesi ile cinsel mahiyette fiziksel davranışların yanı sıra sözlü veya sözlü olmayan davranışlar da “cinsel taciz” kapsamına alınıyor ve cezalandırılmaları isteniyor.
İstanbul Sözleşmesi Neden Var?0:59
Türkiye’de her 1000 şiddet failinden 992’si hiçbir ceza almadan hayatına devam ediyor. #İstanbulSözleşmesi şiddetin etkin bir şekilde soruşturulması ve kovuşturulması için var.
İstanbul Sözleşmesi Bizim 2:30
“İstanbul Sözleşmesi Bizim” animasyonu, şiddete maruz kalmış 3 kadının hikayesi üzerinden İstanbul Sözleşmesi etkin bir biçimde uygulansaydı hayatlarının nasıl değişeceğini anlatıyor.
Bu Kalabalığı Hatırla 1. Bölüm: İstanbul Sözleşmesi30:47
Bu Kalabalığı Hatırla belgesel serisi, feminist hareketin tarihinde yaptığı/yaptığımız kampanyaları yeniden hatırlamak ve yıllar geçtikçe büyüyen mücadelemizde birlikte oluşturduğumuz kalabalıklarla hafızalarımızı ortaklaştırmak için başladığımız bir sözlü tarih projesi. Serinin ilk filmine, geçtiğimiz yıl ve hala gündemimizden düşmeyen İstanbul Sözleşmesi ile başladık. Bu filmde, Nahide Opuz davasından başlayarak İstanbul Sözleşmesi’nin ortaya çıkışı ve imzalanmasında Türkiyeli feministlerin emeklerini bir kez daha görüyor, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin resmi olarak çıkma kararı verdiği süreçte verdiğimiz mücadeleyi yeniden hatırlıyoruz. Feride Acar, Canan Arın, Şehnaz Kıymaz Bahçeci, Meral Danış Beştaş, Feride Eralp ve Yıldız Tar’dan “İstanbul Sözleşmesi Bizim” sloganının ardındaki tarihi dinliyoruz.
Bu Kalabalığı Hatırla 2. Bölüm: 6284 22:46
Bu Kalabalığı Hatırla belgesel serisi, feminist hareketin tarihinde yaptığı/yaptığımız kampanyaları yeniden hatırlamak ve yıllar geçtikçe büyüyen mücadelemizde birlikte oluşturduğumuz kalabalıklarla hafızalarımızı ortaklaştırmak için başladığımız bir sözlü tarih projesi. Serinin ilk filmine, geçtiğimiz yıl ve hala gündemimizden düşmeyen İstanbul Sözleşmesi ile başladık, bu sene de kadınların şiddetten korunmasının güvencesi olan 6284 sayılı Kanun’la devam ettik. Bu filmde, feminist hareketin Dayağa Karşı Yürüyüş kampanyasından başlayarak 1980’li yıllardan bu yana kadınlara yönelik şiddetle mücadelesini, İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasıyla paralel yürütülen 6284 sayılı Kanun’un oluşturulması ve yürürlüğe girmesindeki emeklerini bir kez daha görüyor, kazanımlarımızın saldırı altında olduğu bu kritik süreçte verdiğimiz mücadeleyi yeniden hatırlıyoruz. Pınar İlkkaracan, Hülya Gülbahar, Zelal Ayman ve Deniz Bayram’dan kanunun oluşturulmasının ardındaki tarihi, tüm engellemelere rağmen verilen mücadeleyi dinliyoruz.